Din clubul anti-manele…

Par défaut

De ceva vreme mă pregătesc pentru olimpiada la limba română şi printre atâtea comentarii la diverse chestii, mi-a venit o idee: să interpretez versurile unui mare poet,nu ştiu exact cum se numeşte, dar cert e că există şi o linie « muzicală » pe aceste versuri, sub forma unui « chanson triste ».Pentru cine nu ştie, les chansons tristes ar însemna prin traducere-manele. Iată ce-a ieşit…

            Poezia  «e însăşi viaţa » (Tudor Arghezi), un fel de eter subtil care pe toate le influenţează, o esenţă a tuturor existenţelor,a existenţei umane, chiar şi a celor mai penibile, cum ar fi existenta manelelor. « Pretutindeni şi în toate este poezie ».

            Creaţia « autorului necunoscut » expune o temă des abordată in astfel de scrieri, tema şoferiei : « Eu sunt şoferu’ trăznit hopa hopa/Pe fete le-am zăpăcit hopa hopa”. Prin intermediul acestor versuri, eul liric nutreşte sentimente de superioritate faţă de ceilalţi şoferi.

            În prima parte ,actul artistic este prezentat într-un registru colocvial, folosind termeni de cea mai uzuală întrebuinţare:” Câte gagici cu raba am plimbat/Nici măcar una nu mi-a scăpat da da dada”, „Toate gagicuţele din sat/La mine-n cabină s-au urcat la lalalaiiiii”.De remarcat sunt elementele paraverbale „da da dada”, „lalalaiiiii” şi „ hopa hopa”,folosite cu scopul de a menţine ritmul constant.

            Adresarea directă către cititor menţine strânsă legătura care se realizează încă de la început între eul liric şi cititor.Tonul se schimbă, într-unul solemn, trecând de la registrul colocvial la unul elevat. Se constată o tentă uşoară de ironie prin structura:” Cichi cichi bamba/ Sunt cel mai trăznit şofer din sat hopa/Cu raba ies la agăţat hopa hopa”.Poetul vede, prin aceste structuri, o modalitate de a înlătura orice urmă de monotonie, el identificându-se cu vorbitorul nativ.

            Cea de-a doua parte a operei dezvăluie cititorului originalitatea descrierii, autorul regretând depărtarea de linia de modernism a cultului artistic român:” Hârcă marca, dar îmi merge treaba/Aşa rablă cum e ea, dacă o scot la şosea/O sută la oră fac cu ea”.Prin intermediul acestor versuri este creată o lume feerică, un cadru natural care încântă orice privire, şoseaua fiind elementul principal al cadrului prezentat.

            Motivul literar al „gagicii” a fost abordat de-a lungul timpului în numeroase opere literare, ca de exemplu:”Fie ploi, fie ninsoare/ Stau cu gagica la soare”, alături de multe alte motive precum: banii, duşmanii, maşina bengoasă, bărbatul ideal şi cocalar, boss de boss ş.a.

            Aceste versuri nemuritoare, natura, viaţa, omul şi manelele sunt nişte poeme care comunică între ele, fără sfârşit, împrumutându-şi taine din lumina şi din melancoliile obscure. Acesta este motivul principal pentru care ele ne provoacă o imensă stare de tristeţe.

Publicités

"

  1. Foarte tare! Daca ar citi unul dintre acesti « bossi de bossi » s-ar simti probabil mandrii pentru ca le-ai interpretat maneaua:)). Ei nu sunt atat de inteligenti incat sa isi dea seama ca prin aceasta postare, amuzanta( trist faptul in sine) ii critici:)).
    Am avut si eu mai demult un post gen, numai ca eu nu ma chinui cu interpretarea versurilor.. sau d-astea… as munci prea mult pentru ce? Ei nu merita nici macar atentia noastra, pentru ca ei sunt niste nimicuri. Si ai sa vezi, incetul cu incetul vor disparea ( asta daca nu disparem noi in 2012 buhuhuhuuuuu) si ai sa vezi ca vor veni gen in grupurile astea « anti-manele » spunand « Cum am putut asculta muzica asta? ». Deja sunt in scadere. ( adevarat, pricentaj mic, dar decat deloc e bine si asa:)) )

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s