1 Decembrie 2010- 92 de ani de la Marea Unire

Par défaut

Probabil (de fapt, sigur) mult % din populaţia României habar n-au ce zi e azi şi mai ales ce s-a întâmplat pe 1 decembrie, acum 92 de ani. Înainte să vă spun asta, vreau să transmit “Respect!” tuturor împătimiţilor de istorie (ca mine) şi mai ales celor care tremură azi pe vreo faleză sau piaţă civică pentru a celebra acest eveniment important. Printre ei mă aflu şi eu.

Povestea ar suna cam aşa:

După ce s-a prăbuşit ţarismul rusesc (1917), începu să mijească de la răsărit cea dintâi rază a dreptaţii:desfacerea Basarabiei din cătuşele ţariste, după care a urmat hotărârea de la 27 martie 1918 prin care Sfatul Ţării din Chişinău a declarat că Basarabia se uneşte pentru totdeauna “cu mama sa România”.

Prăbuşindu-se revoluţia din 1918 şi monarhia austro-ungară, li s-a dat românilor din Bucovina, ca şi celor din Transilvania şi Banat dreptul să-şi rostească şi ei cuvântul. La 15-28 noiembrie s-a hotărât “Unirea necondiţionată şi pe vecie” a Bucovinei cu România.

Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Românească , întrunită la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918 a declarat “Unirea acestor români şi a teritoriilor locuite de dânşii cu România”.

Punctul de căpetenie al Adunării de la Alba Iulia a fost cuvântarea lui Vasile Goldis, care a înfăţişat temeiurile istorice şi politice ale acestei hotărâri epocale.

Cred că e de ajuns…ca să nu vă plictisesc cu toate evenimentele dinaintea Marii Uniri.Cert e că azi se va rosti pentru a 92-a oară, sus şi tare :”Trăiască România dodoloaţă!…

Publicités

"

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s